2013. március 4., hétfő

Hajtogatott sajtos túrós pogácsa



A múlt héten szinte minden nap használtam a sütőt. Volt rakott palacsinta, rakott kel, spenótos lasagne, és természetesen sütemény is készült. Volt édes is és sós is. Az édesről majd később, most inkább a sós sütikről.
Nem itthonra készült, de a családom tagjainak, akik elvitték és másokat kínáltak meg vele. Természetesen ilyenkor mindig nagyobb adagot készítek, általában kétszer nagyobbat, így az itthon maradókat sem éri csalódás. Hisz  mikor hazaérnek érzik a frissen készült pogácsa vagy kifli illatát, és mégsem mondhatom nekik azt, hogy bocs de ebből most nem lehet enni.

Szerdán hajtogatott sajtos túros pogácsát sütöttem. Ezt a férjem vitte másnap a munkatársainak. Ez az egyik kedvenc sós süteménye. Nem csak neki a család minden tagjának. Frissen az igazi, de még másnap is finom.
Este sütöttem, hogy minél finomabb legyen még másnap is.

Hajtogatott sajtos pogácsa recept:

A tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg túró 
  • 25 dkg sajt (trapista vagy gouda, de lehet vegyesen is)
  • 2 tojás sárgája
  • 1 dl tejföl
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál só
  • 1 evőkanál cukor
  • 5 dkg élesztő
A megkenéshez:
  • 1 tojás 

A tejet a cukorral meglangyosítom, és belemorzsolom az élesztőt. Felfuttatom. 
A lisztet egy tálba szitálom, hozzáadom a kisebb darabokra vágott, vagy nagy lyukú reszelőn lereszelt hideg margarint, a szitán áttört túrót, (aki szereti, ha látszanak nagyobb túródarabok a pogácsában, annak elég villával összetörnie.) A tejfölben elkevert 2 tojás sárgáját, a sót, majd a felfuttatott élesztős tejet. 
Gyors mozdulatokkal összedolgozom. Ilyenkor még elég lágy a tészta. Cipót formázok belőle és letakarva meleg helyen fél órát pihentetem, kelesztem. 
Lereszelem a sajtot (lehet 2 féle is). A negyedét félreteszem, ez kerül majd a végén a tetejére!
A maradék sajtot pedig elfelezem.
A megkelt tésztát 1 cm-es vastagságú téglalappá nyújtom, majd rászórom a fele adag reszelt sajtot. Egyenletesen eligazítom a tésztán a sajtot, majd jöhet a hajtogatás. A tésztát 3 részre hajtom, és ismét kinyújtom. Megszórom a sajt másik felével, eligazítom rajta a sajtot, és ismét 3 részre hajtom, ismét kinyújtom, de most 3 cm-es vastagságúra (ez lesz a végleges magassága.) A tetejét bevagdosom, megkenem a felvert tojással és rászórom a félretett negyedrésznyi sajttal. 
Lisztbe mártogatott közepes méretű (3-4 cm átmérőjű) pogácsaszaggatóval kiszúrom a pogácsákat. Úgy hogy a lehető legkevesebb "hulladék" keletkezzen, mivel ezt a maradékot már nem lehet újrahajtogatni. 
Tepsibe rakjuk, nem túl közel egymáshoz, mert még a sütés során kelni fognak. (Ha a tésztát nem nyújtottuk ki eléggé és sok a sajt közötte, ahogy sütés közben elolvad benne, kicsit szét is csúszhat a pogácsa, de ez az ízén nem változtat.)
Természetesen a végén a "hulladékot" is összegyúrom és megsütöm, de az már nem lesz leveles, mint a többi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése