Két nagyobb gyermekem áprilisban született, így ismét szülinapot ünnepeltünk. Most a fiamét, aki még mindig kakaó "függő". A szülinapjára készült tortában most nem a krémben volt jelen a kakaó, hanem az alapban.
Kakaós alapot készítettem, amit az előző tortáimhoz hasonlóan Kiskukta útmutatásai szerint készítettem el. Erről bővebben itt: olvashattok. Kicsit módosítottam a recepten, de csak annyiban, hogy egy picit kevesebb lisztet tettem bele. Nekem az általa megadott lisztmennyiséggel nagyon sűrű a tészta. Én jobban szeretem, ha egy kicsit lazább. Plusz 1 tojást tettem még bele, mert elég kicsik voltak a tojások.
Az alapot málnás tejszínes túrókrémmel töltöttem meg.
A tortát fehér fondanttal vontam be. Zöld, kék, és sárga körök kerültek rá. Kicsit "retró"-s lett, de a fiamnak tetszett.
Az alapot málnás tejszínes túrókrémmel töltöttem meg.
A tortát fehér fondanttal vontam be. Zöld, kék, és sárga körök kerültek rá. Kicsit "retró"-s lett, de a fiamnak tetszett.
Ami viszont a látványnál is fontosabb az az íze! Nagyon jó választás volt a málnás krémhez a kakaós alap. Nagyon finom volt.
A kakaós tortaalap recept:
- 20 dkg cukor + 8 dkg a habba
- 25 dkg liszt
- 1,5 dl olaj
- 1,5 dl tej
- 5 tojás
- 5 dkg kakaópor
- 1 cs sütőpor
- 30 dkg málna (fagyasztott vagy amikor van, akkor friss)
- 30 dkg túró
- 3 dl tejszín
- 4-5 evőkanál porcukor (ízlés szerint)
- 1 evőkanál zselatin
- 1 dl tej
- 1 vaníliás cukor
A tojásokat szétválasztom. A fehérjét kemény habbá verem, majd hozzáadom
a cukrot és azt is hozzákeverem. A sárgájához adom a többi cukrot, az olajat és a tejet. Habosra keverem. Majd felváltva belekeverem a
sütőporral, kakaóporral összeszitált lisztet és a felvert cukros tojásfehérjét.
Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntöm, és előmelegített sütőben
170-180 fokon megsütöm. Kihűtöm. Ha kihűlt 3 lapra vágom.
A zselatint a tejben elkavarom, és addig melegítem, amíg fel nem olvad benne. (Nem szabad hogy felforrjon!) Hagyom hogy lehüljön.
A krémhez a túrót szitán átpaszírozom. A málnát villával összetöröm, majd a túróhoz adom. Beleteszem a porcukrot a vaníliás cukrot és jól kikavarom. A tejszínt felverem. Óvatosan belekeverem a málnás túrós krémbe a tejszínt és a lehűlt zselatinos tejet.
Ezzel a krémmel betöltöm a tortalapokat.
Fondant alá ez a krém nem alkalmas. Én most vékonyan narancsdzsemmel kentem be a tortát, utána díszítettem.
Málnás tejszínes túrókrémes torta |