2013. november 12., kedd

Vaníliás tejberizs

Nem torta, nem süti, de régi kedvencem. Most már nem csak nekem, de a családomnak is. Eredetileg nem így készítettem, és a férjem nem is rajongott a régi verzióért, sőt! Na de ezt inkább hagyjuk... 
Pedig úgy készítettem, ahogy anyukámtól tanultam, mégsem sikerült olyanra soha. 
Bántott a dolog, hogy a férjemnek nem ízlik, és elkezdtem keresgélni a neten, hogy ki hogyan készíti ezt az egyszerű ételt. Sokan úgy, ahogyan eddig én is! Örömmel nyugtáztam, hogy akkor mégsem vagyok olyan béna! De akkor mi a gond, miért nem finom mégsem.
Hosszas keresgélés után ráakadtam egy nagyon-nagyon jó receptre itt. Na gondoltam: a puding próbája az evés, és neki is láttam elkészíteni.
Nem volt merőben más a recept, mint az én régi receptem, mégis volt benne 1-2 hozzávaló, amit eddig én  nem tettem bele, sőt sohasem gondoltam volna, hogy ennyire más lesz tőle a végeredmény! A másik, ami nekem meglepő volt, hogy lassan (nagyon lassan) készül! Mondanom sem kell, hogy azóta csak így készítem, és én is sokkal jobban szeretem ezt a változatot! Az igazi  elismerést mégis az jelenti, hogy a gyerekeimnek, és a férjemnek is nagyon ízlik.

Tejberizs- recept (ahogyan én készítem) 4-5 főre

  • 4 dl rizs
  • 4 dl víz
  • 2-3 evőkanál cukor
  • 1/2 evőkanál só (nem tévedés)
  • 1-2 csomag vaníliás cukor, vagy egy egész rúd vanília kikapart belseje
  • 1 kiskanál fahéj
  • reszelt citromhéj (elhagyható)
  • 1 1/2 - 2 liter tej
  • 1 tojás
A rizst alaposan megmosom, és beleteszem egy olyan edényben, amiben nem ég le. Felöntöm annyi hideg vízzel amennyi ellepi, de a víz ne legyen kevesebb, mint a rizs volt. Beleteszem a cukrot és a sót, a vaníliás cukrot, vagy vaníliát, és a fahéjat. Lassú tűzön (takaréklángon) lefedve, addig főzőm amíg a rizs a vizet fel nem veszi. 
Mikor felszívta a vizet öntök hozzá annyi tejet, hogy bőven ellepje a rizst. Ezt többször megismétlem, mert ahogy puhul a rizs, úgy szívja magába a tejet. Ez körülbelül másfél liter tejet igényel, 3-4 részben elosztva. Ha Ha a rizs már puha, akkor még teszek hozzá annyi tejet, hogy kellően híg legyen, de ezt már nem kell hogy magába szívja, mert a tojás még sűríteni fog rajta. Kettéválasztok 1 tojást, a sárgáját félreteszem, a fehérjét kemény habbá verem. A tojás sárgáját a tejberizsbe teszem, és gyorsan elkeverem, majd beleteszem a kemény habbá vert fehérjét is, és óvatosan beleforgatom a rizsbe. Még egyszer hagyom felforrni. 
Vigyázat! Nagyon-nagyon finom és nem lehet abbahagyni!



,

3 megjegyzés:

  1. Kedves webmester,

    Észrevettük, hogy sok finom receptek talállhatók a blogodon, és egyúttal szeretnénk bemutatni neked az új honlapunkat, http://www.osszesrecept.hu/ ahol a felhasználók válogathatnak több mint 130 000 összegyüjtött receptek közül. Az oldalon szintén talállható egy rangsor a leggyakrabban látogatott blogokról. Ha hozzácsatolod a te blogodat is, mi indexeljük a receptek elejét, melyeket a felhasználók ezután könnyen megtalállják a keresőnk segítségével. Ám a recept klikkelése után átirányítja őket a te blogodra, tehát egyre több látogatód lesz az oldalon. Ne aggódj, minden teljesen ingyenes.

    Osszesrecept.hu testvéroldalai megtalállhatók világszerte. Nagyon örülnénk, ha a te blogod is része lenne ennek a nagy családnak.

    Ha bármilyen kérdésed van, kérem lépj velünk kapcsolatba, szivesen segítünk bármivel.

    Üdvözlettel,
    Tünde
    info@osszesrecept.hu

    VálaszTörlés