Húsvét előtt sorra gyártottam a fonott kalácsokat. A család kérésére próbáltam a sonkával jobban harmonizáló, kevésbé édeset sütni. Végül sikerült mint ízben, mint formában finomat és szépet sütni.
Kontroll képpen kipróbáltam egyet margarinnal a vaj helyett. Valóban nagy a különbség. Nem csak ízre, de külsőleg is más a margarinnal készült kalács. Én maradok a vajnál. Nem csak szebb , de sokkal finomabb, foszlósabb tőle a kalács. Most annyit újítottam még, hogy nem kézzel dagasztottam meg a tésztát, hanem a kenyérsütőgép dagasztó programjával. Hogy miért nem használtam eddig!!!??? Nagyon szuper dolog. Csak sorban beleteszem a hozzávalókat, a többit pedig elvégzi a gép! A végeredmény pedig egy nagyon szépen megkelt tészta.
Kicsit növeltem az adagon is, így egy nagyobb (kb: 80-85 dkg) kalácsot sikerült sütnöm az alábbi hozzávalókból:
- 50 dkg liszt
- 5 dkg porcukor
- 7 dkg vaj
- 1 egész tojás és 1 tojás sárgája
- 3 dkg élesztő
- 1 mokkáskanál só
- 2,5 dl tej
- 1 tojás
A tejet meglangyosítom, beleteszem az egész tojást és 1 tojás sárgáját. Elkeverem
a tejben a tojást, majd beleteszem az élesztőt és a porcukrot is, és hagyom
felfutni. Amikor felfutott a többi hozzávalóval együtt összegyúrom és
simára dagasztom. A tésztát 20 percig hagyom pihenni, majd újra
dagasztom, és ismét hagyom 20 percig pihenni. Majd a tésztát 6 részre
osztom és cipókat formálok belőle. Picit pihentettem és megsodrom a
szálakat. A szálak mindkét végét elvékonyítom egy kicsit. Meghintem
liszttel, hogy kelesztés közben tudjon a tészta mozogni, és sütés közben
ne süljön annyira egybe. Összefogom a 6 szálat és megfonom, megkenem
felvert tojással, és 20 percig meleg helyen kelesztem. Újra megkenem
tojással és tovább kelesztem amíg megszárad rajta a tojás (kb: 15 perc)
Előmelegített sütőben 180-190 fokon 20-25 perc alatt megsütöm.
Foszlós fonott kalács |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése