Végre igazi tavaszi idő volt hétvégén. Főleg szombaton. Bízva abban, hogy vasárnap is folytatódik és több időt lehetünk kint a szabadban nem akartam túl sok időt tölteni a hétvégén a konyhában. Így ismét sütés nélküli süti készült a hétvégén. Most joghurtos gyümölcsös változatban. Hasonló mint a citromos túrótorta, de mégis más. Az alap viszont ugyan az, egy kis módosítással.
Ribizlis joghurttorta sütés nélkül recept:
A tésztához:
- 20 dkg babapiskóta
- 15 dkg vaj, vagy margarin
- 1 narancs lereszelt héja
- 0,5 l natúr joghurt
- 20 dkg cukor
- 30 dkg ribizli (2 evőkanálnyit a díszítéshez félreteszek)
- 3 evőkanál citromlé
- 0,5 l tejszín (ebből kb: 1 dl-t a díszítéshez félreteszek
- 2 piros tortazselé v 2 csomag zselatin (10 g)
- 2 dl víz
- tejszínhab
- ribizli
A babapiskótát
összetöröm. Én turmixgéppel szoktam felaprítani. Előtte eltöröm a
piskótát 2-3 darabra, és így teszem a gépbe. Így könnyebben "elkapja" a
kés. Néhányszor még így is meg kell rázni, hogy mindet felaprítsa.
Kicsit hangos, de pillanatok alatt készen van.
Közben a vajat a mikróban felolvasztom, majd a felaprított babapiskótához öntöm. Belereszelem a narancshéjat is, és összekeverem.
Egy
26 cm-es kapcsos tortaformát kibélelek sütőpapírral. (Én csak
odacsíptetem a papírt az alsó lappal együtt a karimához, és utána kívül
pár centi papírt ráhagyva körbevágom. Az oldalát nem szoktam kibélelni,
szerintem felesleges.)
A
vajas babapiskóta morzsát egy kanál segítségével a formába rakom és jól
lenyomkodom. Kb: 5-6 mm vastag lesz. Beteszem a hűtőbe, amíg a krém
elkészül, a vaj újra megdermed a tésztában.
A
krémhez a joghurtot és a citromlevet egy keverőtálban elkeverem. A 2 csomag tortazselét a 20 dkg cukorral és a 2 dl vízzel összekeverem és egy picit állni hagyom, majd felmelegítem. Közben folyamatosan kavargatom, mert hamar kocsonyásodni kezd. Kicsit hűlni hagyom.Ezután felverem a tejszínt jó keményre. Amikor a zselé
langyosra hűlt, hozzáöntöm a joghurthoz, összekeverem a robotgéppel, majd utána óvatosan hozzákeverem a tejszínhabot, és a ribizlit.
A krémet óvatosan a tésztára simítom. A tetejét fésűfogas habkártyával díszítem. .
A félretett felvert tejszínhabot nyomózsákba töltöm és tetszés szerint díszítem vele a torta tetejét. A félretett ribizliszemeket is ráteszem.
Pár órára hűtőbe teszem. Tálalás előtt még a tortaformában körbevágom a szélét, majd a forma eltávolítása után szeletekre vágom.
(Ha csak színtelen tortazselénk, vagy zselatinunk van, akkor a tejszínhabos joghurtos masszánk fehér marad, és csak a ribizliszemek piroslanak benne, de úgy is nagyon jól mutat, és az ízén nem változtat.)
Ribizlis joghurttorta sütés nélkül |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése